MARLON BRANDO

Met de billen bloot

Darwin Porter

Marlon Brando gebruikte al vroeg zijn fysieke aantrekkingskracht als een wapen om rollen en invloed te krijgen, eerst op het toneel, daarna in Hollywood. En dat deed hij zonder gene. Hij dook niet alleen de koffer in met Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Vivien Leigh, Grace Kelly, Anna Magnani en Ava Gardner – om er maar een paar te noemen – maar ook met Montgomery Clift, James Dean, Cary Grant, Burt Lancaster, Tennessee Williams, Laurence Olivier, Rock Hudson en Leonard Bernstein. Zijn (bi-)seksuele honger was legendarisch.

De rollen die Brando in het ware leven speelde, choqueerden nog meer dan zijn filmrollen. Over die hoogtijdagen in het professionele en persoonlijke leven van Brando praatte Darwin Porter met vrienden, vertrouwelingen en vijanden van de acteur. Het resultaat is een vuistdikke, smeu biografie vol getuigenissen, weetjes en geheimen over misschien wel de grootste acteur van de twintigste eeuw.

Darwin Porter werkte voor The Miami Herald als journalist, hij was de buurman van Tennessee Williams (die hem al vroeg verhalen over Brando vertelde) en schreef eerder intieme biografie over Humphrey Bogart en Katharine Hepburn.

‘Brando met de billen bloot mag gerust naast de biografie van Peter Manso uit 1993 staan, vooral omdat dit boek een aspect van Brando’s persoonlijkheid uitdiept dat Manso slechts mondjesmaat aanraakt, ofwel door gebrek aan bronnen, ofwel door terughoudendheid. Maar wie van sappige roddels houdt, waant zich in de hoogste hemel.’ The Sunday Times

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN ???

Brussel. De tijdbom tikt verder

Luckas Vander Taelen

‘Ik woon vlakbij een buurt in Vorst die je zelfs met de meest multiculturele vooringenomenheid niet anders dan als getto kunt omschrijven. Ik fiets er elke dag door en beleef steeds een ander avontuur. Dubbelgeparkeerde auto’s, chauffeurs die een kruispunt blokkeren om met elkaar te praten, rondhangende jongeren die je bekijken alsof je op hun privédomein komt.’

In oktober 2009 schreef GROEN!-politicus Luckas Vander Taelen in De Standaard een column over de problemen waarmee hij in zijn Brusselse buurt geconfronteerd werd. Deze lokte felle reacties uit, omdat kritische bedenkingen over veiligheid en multiculturaliteit veeleer met extreemrechts geassocieerd worden.

In dit boek combineert Vander Taelen teksten over dit thema met het verhaal van zijn politiek engagement in Brussel en met bedenkingen bij de toekomst van de enige grootstad die dit land rijk is.

Luckas Vander Taelen (1958) woont in de Brusselse gemeente Vorst. Hij is sinds 2009 Vlaams volks­vertegenwoordiger voor GROEN! Als cineast maakte hij onder meer documentaires voor het RTBF-programma ‘Striptease’ en de tv-serie ‘De laatste getuigen’.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 199 3

De Verenigde Staten van Europa

Guy Verhofstadt

Frankrijk en Nederland hebben ‘neen’ gezegd tegen de Europese Grondwet. De redenen voor dat neen zijn echter zeer diffuus. Naast nationale politieke motieven werd de Grondwet afgewezen om zeer uiteenlopende redenen. Sommigen vonden dat er te veel Europa is. Hoe moet het nu verder? Europa staat inderdaad op een kruispunt. Nochtans is de keuze vrij eenvoudig. Laten we Europa verschrompelen tot een zuivere vrijhandelszone, zoals sommigen wensen? Of nemen we de Europese draad opnieuw op, creëren we nu een hecht politiek Europa dat een rol kan spelen in de wereld? De Belgische Eerste Minister Guy Verhofstadt spreekt klare taal. Hij wil een ‘Verenigde Staten van Europa’ creëren, met alle lidstaten van de Europese Unie als het kan, met enkele voortrekkers als het moet. Het boek is verplichte lectuur voor iedereen die Europa lief heeft.

Guy Verhofstadt (Dendermonde, 1953) was premier van België. Op dit moment is hij voorzitter van de Liberale Fractie in het Europees Parlement.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Herman Houbrechts | ISBN 978 90 5240 862 0

De navel­streng door­knippen (twee­talige editie)

Delphine Boël

Koningsdochter en kunstenares. Delphine Boël vertelt voor het eerst haar eigen verhaal. Om allerlei verzinsels en vooroordelen te ontkrachten die over haar in omloop zijn, doet zij in dit rijk geïllustreerde boek een doekje open over haar herkomst. Zonder schroom spreekt zij over haar kinderjaren en haar jeugd als tegendraadse tiener. Ze praat over de ontkenning van haar bestaan als dochter van, wat resulteert in een gevecht om erkenning van haar authentiek talent als kunstenares. Ze haalt uit naar haar botsingen met de roddelpers en de wereldwijde bekendheid die haar om de verkeerde redenen in de publieke belangstelling brengt.

Delphine Boël wil haar leven terug en om dat te bereiken kiest zij als gedreven artieste voor het onzekere van het avontuur. Haar werk is persoonsgebonden en daarom ook zo authentiek. Zij is een geëngageerde observator van maatschappelijke vraagstukken, waarin zij zich zowel kritisch als kwetsbaar opstelt.

Uitgeverij Wever & Bergh | Productie Intertext | Cover Emmanuel Bonaffini | ISBN 978 90 7890 222 5

De ogen van de panda

Een kwarteeuw later

Etienne Vermeersch

In de loop van de jaren tachtig ging Etienne Vermeersch op zoek naar de essentie van het ecologisch probleem. Hoe is het ontstaan, hoe komen we tot een oplossing en welke milieu-ethiek is daarvoor nodig? In 1988 publiceerde hij de bestseller De ogen van de panda – Een milieufilosofisch essay.

Nu, bijna een kwarteeuw later, brengt hij een herwerkte uitgave. De oorspronkelijke tekst wordt getoetst aan de gebeurtenissen en publicaties die elkaar sindsdien hebben opgevolgd. En wat blijkt? De kern van Vermeersch’ betoog houdt nog altijd stand, sterker, de argumenten van toen hebben aan kracht gewonnen.

‘In De ogen van de panda plaatst Etienne Vermeersch de vele stukken van de milieupuzzel in een globaal en samenhangend kader. Vanuit een verbluffend perspectief confronteert hij de lezer met zijn kijk op de milieuproblematiek.’ (Het Volk)

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 112 2

Wielemie

Sporten voor het leven

Marieke Vervoort

Geen sportievere vrouw dan Marieke Vervoort. Basketbal, diepzeeduiken, zwemmen, triatlon, spurt: ze heeft het allemaal gedaan. Ze nam in 2007 zelfs deel aan de Iron Man in Hawaï, de zwaarste en meest prestigieuze sportwedstrijd van de wereld. Maar de kroon op haar werk was zonder meer de zilveren medaille op de tweehonderd meter en de gouden medaille op de honderd meter op de Paralympics 2012. Marieke zit sinds 2000 in een rolstoel, verlamd door een zeldzame spierziekte. Iedere dag opnieuw verkent ze haar slinkende mogelijkheden en zoekt ze nieuwe grenzen op. Uit de diepste vezels van haar lichaam put ze met een ijzeren geest en onnoemelijk veel doorzettingsvermogen de kracht om boven zichzelf uit te stijgen.

Dit boek is het verhaal van een jonge vrouw die getroffen wordt door het noodlot maar weigert te berusten. Ze vertelt over de impact van de ziekte op haar jonge leven.

Marieke Vervoort (1979) werd in 2006 wereldkampioene kwarttriatlon handcycle en een jaar later wereldkampioen in alle categorieën. In 2007 won ze in het VTM-programma Trots van Vlaanderen de trofee van Doorzetter van het Jaar. Maar de kroon op haar werk was zonder meer de zilveren en gouden medaille op de Paralympics 2012.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Maarten Deckers | ISBN 978 90 8924 232 7

Pluche

Over de banalisering van extreemrechts

Karel De Gucht

Het populisme, dat politiek onmogelijk maakt, is doorgedrongen in kringen en partijen die traditioneel niet in de extreemrechtse hoek onder te brengen zijn. Het maatschappelijke klimaat werkt de banalisering van extreemrechts in de hand. De komende maanden zal duidelijk worden of de gemeenteraadsverkiezingen een trendbreuk vormden in de Vlaamse politieke geschiedenis of niet meer dan een hapering waren in het democratische afbraakproces dat intussen meer dan 15 jaar aan de gang is.

Pluche is in de eerste plaats een aanklacht tegen het schuldig verzuim van vele politici, journalisten en intellectuelen die de democratische samenleving mee vorm zouden moeten geven.

Karel De Gucht was Belgisch minister van Buitenlandse Zaken en Europees Commisaris voor Handel. Hij publiceerde eerder onder meer ‘De toekomst is vrij’, door de pers uitgeroepen tot het beste politieke boek van de jongste tijd.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 5240 961 0

Een waardig levens­einde

8ste druk

Wim Distelmans

Een waardig levenseinde maakt de lezer mondig tegenover de medische wereld. Het boek is ook bedoeld voor zorgverleners die op een invoelende manier met hun patiënten willen omgaan. Het veegt een aantal hardnekkige mythes over het gebruik van morfine van tafel, bevat tips voor bestrijding van pijn en doodsangst, verklaart waarom dokters, ondanks de euthanasiewet, nog altijd aarzelen om bij euthanasie te helpen en legt uit hoe het levenseinde met spiritualiteit en psychologische ondersteuning kan verzacht worden. Het is vooral ook een pleidooi voor een verandering in onze houding tegenover ongeneeslijke patiënten en tegen therapeutische hardnekkigheid. De nieuwe editie bevat 24 extra pagina’s actualisering over onder meer recente ontwikkelingen in de (palliatieve) zorg.

Wim Distelmans (1952) is kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. Hij pionierde in België voor de erkenning van palliatieve zorg en vocht voor het recht op euthanasie. Hiervoor werd hij in 2003 bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 8924 026 2

Will Tura

Sandy Blanckaert

Will Tura (20 augustus 1940) staat al meer dan een halve eeuw op de planken, bracht meer dan honderd platen uit, was de eerste Vlaamse artiest die in 1974 Vorst Nationaal liet vollopen, stond ruim negenduizend keer op een podium en als een bevlogen topsporter treedt hij nog steeds op. Hij heeft een gigantisch palmares en speelde een cruciale rol in de Vlaamse muziekwereld. Maar wie is Will Tura eigenlijk?

In interviews met de pers is Will steeds op zijn qui-vive, maar zijn dochter Sandy kent hem door en door. Zij was dan ook de aangewezen persoon om de biografie van Will Tura te schrijven. De hechte vader-dochterrelatie zorgt voor onverwachte inkijkjes in zijn leven. Nooit eerder liet Tura in zijn hart kijken als in dit boek.

Sandy slaagt er als eerste in alle muren rond Tura’s hart te slopen. De lezer krijgt een genuanceerd beeld van wie Will Tura werkelijk is.

Sandy Blanckaert (1975) is de dochter van Will Tura. Zijn biografie, Will Tura, is haar eerste publicatie.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 079 8

Pius XII

En de vernietiging van de Joden

Dirk Verhofstadt

Velen beschouwden Pius XII als een van de grootste pausen ooit, tot Rolf Hochhuth in 1963 zijn toneelstuk Der Stellvertreter publiceerde. Hij beschuldigde de paus ervan dat hij niets ondernomen had om de jodenvervolging aan te klagen. Dit verwijt blijft actueel. Ten eerste omdat het Vaticaan volop bezig is Pius XII heilig te verklaren. Ten tweede omdat de katholieke Kerk nog steeds geen schuld heeft bekend.

Dirk Verhofstadt schrijft over de houding van Pacelli en latere paus Pius XII tegenover de machtsgreep van Hitler, over het concordaat tussen nazi-Duitsland en het Vaticaan, het T4-programma, priester-president Tiso van Slowakije, de Ustasa in Kroatië, de deportatie van de Joden uit Rome, de Hongaarse Holocaust, de hulp aan oorlogsmisdadigers, de weigering van de Kerk om ondergedoken joodse kinderen terug te geven, het falen van de geallieerden, het antisemitisme na de Holocaust, en de morele schuldvraag van de Kerk en de paus.

Dirk Verhofstadt (1955) studeerde rechten en pers- en communicatiewetenschappen in Gent en werkte jarenlang in de mediasector. Hij is doctor in de moraalwetenschap, professor media en ethiek aan de Universiteit Gent en is auteur van verschillende boeken zoals de bestseller ‘In gesprek met Etienne Vermeersch. Een zoektocht naar waarheid’.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8918 016 2

Een hart voor voetbal

Frank Raes

In april 2009 moest hij onverwacht een openhartoperatie ondergaan. De historische testwedstrijden tussen Standard en Anderlecht schoven in volle revalidatie aan hem voorbij. Voetbal telde nauwelijks nog. Pas het oogverblindende spel van Barcelona in de finale van de Champions League deed zijn liefde opnieuw opflakkeren. Voetbal bleek al vlug weer de belangrijkste bijzaak ter wereld.

Frank Raes verzamelde in dit boek zijn meest boeiende stukken over binnen- en buitenlands voetbal. Hij bestrijdt het doemdenken rond het Belgisch voetbal, blikt door de aangedampte brillenglazen van de bondsvoorzitter, probeert in het hoofd van René Vandereycken en Jacky Matthijsen te kijken, bezingt het talent van Boussoufa en de kracht van Standard, …

In Een hart voor voetbal analyseert, relativeert en ironiseert Raes het voetbal van de 21ste eeuw.

Frank Raes (1954) studeerde af als licentiaat in de filologie in 1978 en solliciteerde meteen voor een plaatsje bij de BRT-radiosportredactie van Jan Wauters. Momenteel presenteert hij het succesvolle ‘Extra Time’.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 061 3

De vrolijke atheïst

Jean Paul Van Bendegem

Velen denken dat het atheïsme een zuiver intellectuele levensbeschouwing is, het resultaat van een lang denkproces dat haaks staat op onze dagelijkse ervaring. Het tegendeel is waar: atheïst zijn is net zo goed een beleving, een omgaan met de wereld. Sterker, wie met een open blik onze wereld aanschouwt, kan alleen maar humor ontwaren. Elke atheïst is een vrolijke atheïst, al was het maar omdat zijn blik op de wereld uitnodigt tot zelfspot en zelfironie. Kijk naar de wereld, kijk naar de mens, kijk naar de maatschappij. Wat een geniale knoeiboel!

Dit is geen academisch opgebouwd betoog maar een hoogst persoonlijk boek met een vrolijke inhoud en een vrolijke vorm. Naast filosofische beschouwingen over mens en maatschappij vertelt het het verhaal over hoe een gereformeerd protestants jongetje via een ‘ik weet het niet’-periode langzaamaan een volwassen atheïst en vrijmetselaar wordt.

Jean Paul Van Bendegem (1953) is gewoon hoogleraar aan de VUB, directeur van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie en gastprofessor aan Universiteit Gent.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Jan Hendrickx | ISBN 978 90 8924 220 4