MIJN GEDACHT

Opinies over Brussel & andere belangrijke zaken

Luckas Vander Taelen

In Mijn Gedacht gaat Luckas Vander Taelen verder in op de thema’s van zijn vorige boek De Grote verwarring. Hoe moeten we reageren op het islamitisch fundamentalisme? dat verscheen vlak voor de Brusselse aanslagen van maart 2016. Hij heeft het over zijn leven in de hoofdstad, dat hij al meer dan dertig jaar kritisch volgt. Brussel kent een spectaculaire evolutie en is uitgegroeid tot de meest diverse stad ter wereld. Maar de politieke instellingen hebben het hoe langer hoe moeilijker om met deze evolutie om te gaan.

Vander Taelen stelt vragen bij dit algemene politieke onvermogen om snel en efficiënt de grote uitdagingen van deze tijd aan te pakken, gaande van integratie tot mobiliteit. Hij staat bekend als een polemisch schrijver, die niet bang is om politiek-correcte taboes te doorbreken.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Mandarijn | ISBN 978 90 8924 578 6

HERBOREN

Hier komt een nieuwe Belg

Majd Khalifeh

Duizenden vluchtelingen maakten de voorbije maanden en jaren de oversteek naar de Europese Unie – de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. De onvergetelijke beelden tonen ons mannen, vrouwen en kinderen die dromen van een nieuw, veilig en menswaardig leven. Wie zijn doel bereikt, wordt ‘herboren’ in een nieuwe maatschappij waar hij of zij amper iets van af weet. Geen eenvoudige missie in deze tijden van terreur en polarisatie.

Veertien jaar geleden kwam journalist en documentairemaker Majd Khalifeh aan in België, als staatloze Palestijn in een vreemd land, op zoek naar een identiteit. Zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord: ‘vreemdeling’. Hij voelde zich als een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon doen, was doorgaan. In Herboren neemt hij de lezer op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving Intertext | Cover Peer De Maeyer | ISBN 978 94 6131 652 3

De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten

en 50 andere onvoorstelbare gebeurtenissen uit de geschiedenis

Pascal Vanenburg

De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten van Pascal Vanenburg is een verzameling van 51 gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis die zo bijzonder zijn dat je ze direct wilt doorvertellen. De verhalen zijn waargebeurd, indrukwekkend en vaak zo bizar dat je nauwelijks gelooft dat ze echt hebben plaatsgevonden. Pascal Vanenburg is journalist en redacteur, en schreef wekelijks voor de website froot.nl een kort verhaal over een bijzondere, onbekende gebeurtenis. Dit boek is gemaakt in samenwerking met Froot en is perfect voor de geschiedenisliefhebber, of gewoon voor iedereen die van een bizar verhaal houdt.

Pascal Vanenburg is journalist, redacteur en tekstschrijver. Stukken van zijn hand verschenen onder andere in Trouw, 60 Minute Magazine en op froot.nl. Pascal werkt als journalist en redacteur bij omroep BNN-VARA voor de website Joop.nl.

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover Wil Immink Design | ISBN 978 90 2156 448 7

Van Aasgaard tot Van der Zijpen

Wie is wie bij Willem Elsschot

Pascal Vanenburg

Willem Elsschot hield zijn kunstenaarschap geheim. Zijn eigen kinderen wisten niet eens dat hij schreef. En hij hield zelfs vol dat hij niet las en geen boeken bezat. Alfons de Ridder was een onopvallende burgerman en leidde een dubbelleven als de schrijver Willem Elsschot. Hij hield van mystificeren. Zelf verklaarde hij regelmatig dat hij ‘niet de minste fantasie’ had – wat een bizarre uitspraak is voor wie zijn magistrale werk kent. In dit werk lijken heel wat personages rechtstreeks uit zijn omgeving te komen. Vooral in zijn latere romans, vanaf Kaas. Maar Elsschot heeft uiteraard de werkelijkheid bewerkt, zoals het een schrijver betaamt. Wat zijn de feiten achter het mysterie? Bij een schrijver als Willem Elsschot wordt de nieuwsgierigheid naar de bronnen steeds groter. Van die nieuwsgierigheid is Van Aasgaard tot Van der Zijpen het resultaat.

Dit boek verschijnt naar aanleiding van de heruitgave van het oeuvre van Willem Elsschot bij Polis. Recent verschenen in een nieuwe, eigentijdse vormgeving reeds Pensioen, Het Tankschip, De Verlossing. Najaar 2017 worden verwacht: Kaas, Een ontgoocheling.

De Nederlandse Elsschotiaan Steven Walland (1946) is oogarts in ruste. Hij werkte jarenlang aan Van Aasgaard tot Van der Zijpen.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en boekverzorging Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6310 232 2

De botten van de Borinage

De iguanodons van Bernissart

Sandra Cordier

Haast elke Belg bezoekt het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. De iguanodons van Bernissart staan op ieders netvlies gebrand. Ook Sandra Cordier was gefascineerd door de vondst van de iguanodons in 1878. Ze gaat op zoek naar het verhaal áchter de skeletten. Ze wil achterhalen waar die vandaan komen en welke weg zij letterlijk en figuurlijk hebben afgelegd sinds hun ontdekking en opgraving. Ze dook bibliotheken en archieven in, bestudeerde originele illustraties en praatte met nabestaanden van de ontdekkers. Ze staat ook stil bij de toekomst van de skeletten en gaat na of de mijngang van Bernissart ooit nog wordt opengegooid voor verder onderzoek.

Sandra Cordier (1967) is graficus en amateur-paleontoloog. Ze deed zeven jaar onderzoek naar de iguanodons van Bernissart.

Uitgeverij Vrijdag | Vormgeving Intertext | Cover Mario Debaene | ISBN 978 94 6001 487 1

Ketterijen

Hoe overleven we onze tijd?

Karel De Gucht

Kunt u nog volgen? De afgelopen twee jaar hebben we aan den lijve ervaren hoe ontzettend snel de wereld verandert. In die periode publiceerde Karel De Gucht columns in Het Laatste Nieuws. Elke week fileerde hij een onderwerp dat onze zekerheden op losse schroeven zet. Van de vluchtelingenstroom en de oorlog in Syrië, tot de aanslagen en de verkiezing van Trump. Van de boerkini tot de eurocrisis en de brexit. Karel De Gucht heeft een heel concrete kijk op al die grote problemen en historische feiten, waarbij hij nooit uit het oog verliest wie we zijn en waar we vandaan komen. Hij is een volbloed liberaal die uitgaat van de rede en van vrije mensen die redelijke beslissingen nemen.

Ketterijen bevat ook een ‘state of the union’ waarin Karel De Gucht zo helder mogelijk beschrijft waar we nu staan. Hij neemt geen blad voor de mond en put uit zijn ervaringen als politicus. Een van de scherpe vragen in dit boek stelt hij aan zichzelf: ‘Wat is dan wel de oplossing?’ Met de antwoorden die hij geeft, strijkt Karel De Gucht tegen de haren in. Zijn ketterijen helpen ons om eerlijk naar de dingen te kijken, goed te blijven nadenken en optimistisch te blijven over de toekomst.

Karel De Gucht is politicus en auteur, en was o.a. voorzitter van de VLD, minister van Buitenlandse Zaken en Europees Commissaris voor Handel

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en boekverzorging Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6310 251 3

Schone Kunsten

Kurt Van Eeghem

Oscar Wilde had gelijk. Het leven bootst de kunst meer na dan de kunst het leven nabootst. Al vele jaren lang verpersoonlijkt Kurt Van Eeghem op onnavolgbare wijze het kunstminnende publiek. Zijn talent voor bewondering is legendarisch. Of het nu over beeldende kunst, theater, muziek of literatuur gaat, zijn enthousiasme laat niemand onberoerd. In Schone Kunsten leidt Kurt Van Eeghem ons rond in een wondere wereld. Er is altijd nog zoveel dat we kunnen zien, beleven of lezen. Ons leven is te kort voor al die schoonheid. Daarom hebben we een ervaren gids nodig. Iemand die ons door zijn eigen verwondering leert kijken, lezen en genieten.

Kurt Van Eeghem (1952) presenteert al enkele jaren lang het programma Schone kunsten op Klara. Zijn rijk gevulde carrière op het scherm en in theaterzalen leverde vele onvergetelijke momenten op. Hij is ook de auteur van een aantal succesvolle boeken.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en boekverzorging Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6310 225 4

Samenleven met gezond verstand

Patrick Loobuyck

Er gebeuren vandaag veel dingen die het samenleven ronduit ingewikkeld maken. Aanslagen, vluchtelingen, populisme: ieder schreeuwt zijn onzekerheid en angst uit. En de debatten gaan hard tegen hard. Het gevolg daarvan is dat we dreigen te vergeten hoe we kunnen samenleven.

We mogen ons niet uit elkaar laten spelen, schrijft Patrick Loobuyck. Hij pleit ervoor dat we ons inspannen om te verbinden in plaats van te polariseren. Daarvoor moeten we elkaar ernstig nemen. We hebben een brede consensus nodig die de samenleving schraagt en vertrouwen geeft. In Samenleven met gezond verstand verheldert en concretiseert Patrick Loobuyck de morele uitgangspunten en de sociale mechanismen van ons samenlevingsmodel: vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid en solidariteit. Redelijkheid kan ons redden.

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en moraalwetenschappen aan de UGent. Hij is momenteel als hoogleraar verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen. Hij is ook als gastprofessor verbonden aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de UGent. Patrick Loobuyck is een belangrijke stem in het publieke debat.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en boekverzorging Herman Houbrechts | ISBN 978 94 6310 275 9

Thomas More

Biografie

Peter Ackroyd

Peter Ackroyd beschrijft op onnavolgbare wijze het leven en werk van Thomas More (1478-1535), de patroonheilige van politici en een van de markantste figuren uit de westerse geschiedenis. Deze biografie van More is bovendien een verbluffende evocatie van de woelige zestiende eeuw, die ook voor ons alles heeft veranderd.

More was een complex, veelzijdig en moedig man die in zijn tijd de geesten beroerde en de verbeelding prikkelde. Hij was een kampioen van het humanisme, samen met zijn vriend Erasmus, die De lof der zotheid aan hem opdroeg. Als gezant van de Britse koning Hendrik VIII bezocht hij de Lage Landen. Later werd hij Hendriks rechterhand en strekte zijn politieke invloed zich uit over heel Europa. More, die weinig uren slaap nodig had, was ook geleerde en schrijver. In de beruchte satire Utopia, over de niet-bestaande ideale eilandstaat, leverde hij commentaar op het reilen en zeilen in Europa. Toen Hendrik VIII wilde scheiden van zijn vrouw Catharina van Aragon, die hem zes dochters had geschonken maar geen zoon, ontstond er een conflict met de paus. Thomas More, een vurige katholiek, weigerde zijn steun aan Hendrik VIII te geven en werd op een zomerdag in 1535 onthoofd. Vier eeuwen later werd hij daarvoor heilig verklaard.

Peter Ackroyd (1949) schreef romans en veelgeprezen biografieën over onder anderen T.S. Eliot, Charles Dickens, William Blake en William Shakespeare. Ook schreef hij boeken over Londen, de Theems en Venetië.

Uitgeverij Polis | Vormgeving Intertext | Cover en boekverzorging Gert Dooreman | ISBN 978 94 6310 249 0

Het lijk in de boomgaard

Geert van Istendael

Een dode man onder de herfstige appelbomen. Nog wel in Brussel. Zijn keel is overgesneden. Van het moordwapen ontbreekt elk spoor. Een kettingrokende commissaris en een al even kettingrokende inspecteur zwerven heen en weer tussen de rijkste villawijken en de grauwste buurten van de stad. Wie deed het? De beeldschone echtgenote? De puberale popzanger? De zwaar verbetaalde ceo? Een brutaal ontslagen arbeider? Een fundamentalist misschien? Of ligt dat laatste te zeer voor de hand? De zoektocht is even spannend, absurd en chaotisch als de stad zelf: Brussel, onvoorspelbaar in zijn talrijke talen, vage dreiging in zijn straten, spot alleen kan je redden. Satirisch, bij flarden grimmig, bij flarden hilarisch. Kortom, een intens Brussels speurdersverhaal.

Geert van Istendael (1947) is schrijver, vertaler, essayist en dichter. In 2010 schreef hij een kleine biografie over Manneke Pis, de dichtbundel Sociale zekerheid en andere gedichten en het veelbesproken pamflet Tot het Nederlandse volk.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Judith Van Istendael & Peter De Roy | ISBN 978 94 8924 566 3